Kyton

Donkere vos
1.69m
14 mei 2015
Goedgekeurd: KWPN
WFFS: geen drager

* Scoorde een 9 voor rijdbaarheid en bewerkbaarheid
* Gefokt uit de Bria-stam van o.a. Don Olymbrio, Voice, OO Seven en Barbria
* Grootvader Ferro en overgrootvader Weyden medaillewinnaars Olympische Spelen
* Veel tot zeer veel aanleg als dressuurpaard

De imponerende Kyton werd vorig jaar met een mooie cijferlijst ingeschreven door de KWPN-hengstenkeuringscommissie. Die omschreef zijn verrichting als volgt:
Kyton is een eerlijke, betrouwbare en op zijn ruiter geconcentreerde hengst met een zeer goede instelling. De hengst heeft zeer veel bereidheid tot werken en onderscheidt zich door zijn grote mate van rijdbaarheid. De stap is zuiver, actief, goed van ruimte en wordt met veel lichaamsgebruik getoond. In draf heeft de hengst een goede beentechniek, een goede ruimte met een actief ondertredend achterbeen dat goed tot dragen komt. De galop is krachtig, bergop, gedragen en goed van ruimte met een goede voorbeentechniek. Kyton beweegt met veel souplesse, ruim voldoende houding en veel balans.
Als dressuurpaard heeft Kyton veel tot zeer veel aanleg en geeft zijn ruiter een zeer goed gevoel.

Kyton is de eerste goedgekeurde zoon van de goed fokkende, jonge Ferguson die als zevenjarige al internationaal in de Lichte tour is uitgebracht. Ferguson maakt zijn interessante afstamming al waar en scoorde uitzonderlijk goed met zijn eerste jaargang.

Zijn keurpreferente moeder Wilbria is een opvallende, correct gebouwde merrie die naast Kyton al vijf predicaatnakomelingen bracht. In de aanlegtest werd haar galop met een 8,5 beoordeeld. Daar is haar vader Ferro mede verantwoordelijk voor. De Olympische dressuurhengst is één de grondleggers van de moderne dressuurfokkerij en bekend om de kracht en gedragenheid in beweging.
Overgrootvader Weyden is als ververver minder bekend, maar de Hannoveraan deed het in de sport misschien nog wel beter dan Ferro. Op de Olympische Spelen van Atlanta won de vos met Sven Rothenberger individueel brons en zilver met het Nederlandse team. Grootmoeder Silbria is de halfzus van Olymbria, de moeder van de hengst Don Olymbrio.

Kyton’s vijfde moeder, Elzabria, is volle zus van de Olympische merrie Barbria en de volle zus van Gelbria, de moeder van de Grand Prix hengst OO Seven en de grootmoeder van GLOCK’s Voice. Deze bekende moederlijn leverde vele internationale en nationale dressuurpaarden, waaronder de ook de Grand Prix-paarden Ambria en Celiton.

Het dekgeld van Kyton is € 900,-